Tempat Menarik Di Kemaman Terengganu

Tempat Menarik Di Kemaman Terengganu

Tempat Menarik Di Kemaman Terengganu Tempat Menarik Di Kemaman Terengganu – Kemaman terengganu adalah sebuah distrik dalam negara bagian Terengganu di Malaysia. Ibu kota Kemaman adalah Chukai. Kota ini merupakan kota yang terletak di dalam negara malaysia yang bertetanggaan dengan negara indonesia.

Selain itu tempat juga tidak kalah bagus dengan tempat yang lainnya. Kota ini juga sering sekali di kunjungi para pelancong yang ingin bersantai di akhir pekan. Banyak nya tempat wisata yang berada di daerah ini membuat tempat ini mejadi sorotan bahan pembicaraan para wisatawan  luar.

Selain memiliki pesona eksotis pada beberapa tempat yang berada di daerah ini. Daerah ini juga memiliki wisata kuliner yang terkenal. Banyak nya tempat – tempat di wilayah ini yang menjadi sorotan utama nya adalah tempat yang memiliki pesona yang sangat super wow sekali. Berikut salah satu jenis tempat wisata yang ada di kemaman terengganu sebagai berikut ini. Di lansir dari laman dealerpro.net

 

Zoo Kemaman merupakan tarikan utama pelancong untuk melihat pelbagai spesis mamalia, reptilia & haiwan menarik lain. Malah di Terengganu, Zoo Kemaman adalah yang paling menarik untuk anda melihat binatang liar. Lokasinya hanya sekitar 8 km dari Bandar Chukai Kemaman & terletak agak ke kawasan pedalaman. Walaubagaimanapun, masih mudah di akses dengan kenderaan. Antara haiwan-haiwan liar yang menjadi tumpuan pengunjung di sini adalah buaya, harimau, burung merak, gajah, tapir & pelbagai jenis reptilia eksotik lain.

Di sini juga terdapat mini water park yang sesuai untuk golongan kanak-kanak bersuka ria & bermain air. Terdapat juga satu gelongsong air yang berliku-liku yang semestinya membuatkan anak-anak tidak sabar-sabar untuk mencubanya. Landskap di dalam zoo ini memang sangat cantik & konsepnya lebih kepada zoo in the garden. Terdapat banyak pokok-pokok eksotik yang menjadi hiasan perkarangan zoo ini seperti pokok bonzai, bungai raya, bunga orkid, bunga kertas & sebagainya. Bagi yang nak rasai pengalaman melihat binatang dengan cara yang berbeza, anda juga boleh menyewa kereta kuda di sini. Live22 Guava

Tempat Menarik Di Kemaman Terengganu

Pusat Santuari Penyu Ma’ Daerah

Anda ingin melihat pusat penetasan telur penyu & merasai pengalaman melepaskan anak-anak penyu ke pantai? Apa kata ke santuari ini yang merupakan sebuah pusat pemeliharaan & pemuliharaan penyu yang terletak di Kertih. Walaupun jalan menuju ke sini dari jalan utama tidak berturap namun masih mudah untuk diakses dengan kenderaan. Selain itu, pantai di sini juga memang sangat cantik untuk bergambar. Destinasi santuari penyu ini ramai pelancong luar tidak tahu mungkin kerana lokasinya yang jauh sedikit dari Bandar Chukai. Namun, santuari ini tetap ada tarikannya tersendiri untuk pelancong melihat dengan lebih dekat haiwan yang dikatakan pemalu & sensitif kepada bising.

Kemaman Sands

Bagi yang inginkan percutian di Bandar Kemaman & inginkan sebuah penginapan tepi pantai serta ada kolam renang yang menarik, apa kata ke Kemaman Sands. Penginapan seperti villa atau homestay ini memang cukup indah & berdekatan dengan Pantai Teluk Mak Nik (Monica Bay). Selain itu, lokasinya juga sangat strategik kerana terletak di tengah-tengah antara Bandar Chukai & juga kawasan pelancongan di Cherating.

About the Author

You may also like these